Cuma, Eylül 22, 2023
DÜNYA

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς : Τον κ. Περιφεριακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Α.Μ. Θράκης Μπαντίκο Κων/νο.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς :
1. Τον κ. Περιφεριακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Α.Μ.& Θράκης Μπαντίκο Κων/νο.

2. την κ. Νίκη Κεραμέως , Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

3. Κ. Υφυπουργό Ζέτα Μακρή.

4. Κ. Υφυπουργό Άγγελος Συρύγγος.

5. Κ. Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανάπτυξης της Θράκης κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Κοινοποίηση στους:
• κ. Ιλχάν Αχμέτ Βουλευτή ΚΙΝΑΛ Ν. Ροδόπης
• κ. Δημήτριος Χαρίτου , βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ροδόπης.
• κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη , Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Ροδόπης
• κ. XουσεΐνΖεϊμπέκ, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξάνθης,
• κ. Σπύρο Τσιλιγκίρη , βουλευτή Ν.Δ. Ν. Ξάνθης
• ΜπουρχάνΜπαράν , Βουλευτή ΚΙΝΑΛ Ν. Ξάνθης .
• Δημοσχάκης Αναστάσιος , βουλευτή Ν.Δ. Ν. Έβρου.
• Δερμεντζόπουλος Χρήστος , βουλευτή Ν.Δ. Ν. Έβρου.
• Κελέτσης Σταύρος , βουλευτή Ν.Δ. Ν. Έβρου.
• Γκαρά Αναστασία , βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Έβρου.

…///…

Οι υπογράφοντες και υπογράφουσες την συγκεκριμένηεπιστολή, εκφράζουμεαπόκοινού και ομόφωνα την διαμαρτυρία μας για την παράταση της εκκρεμότηταςσχετικά με την διενέργεια των εκλογών στις ΣχολικέςΕφορείες των MειονοτικώνΣχολείων της Θράκης και ζητούμε την άμεσηλήψη των μέτρωνεκείνων που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ομαλήςλειτουργίας τους.

Κ. Διευθυντά,
Με έκπληξη και με λύπη διαπιστώνουμε την προσπάθεια Σας να αφαιρεθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολειών της Δυτικής Θράκης. Τουλάχιστον αυτό αποδείξατε με την μέχρι σήμερα συμπεριφορά και με την με ημερομηνία 30 Μαρτίου 2021 ανακοίνωσή σας, με την οποία προσπαθείτε να επιρρίψετε ευθύνες σε ανθρώπους που δεν φέρουν καμία ευθύνη σχετικά με την κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι σχολικές μονάδες των Μειονοτικών Σχολείων.

Αδιαφορώντας για τα επιδεινούμενα πανελλαδικώς επιδημιολογικά δεδομένα, την διαρκή πίεση στο σύστημα υγείας και παρά το γεγονός ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά στην 1η Δεκεμβρίου 2020, με την με αριθ. Πρωτ. Φ.8.2/6/11942/1-12-2020 Απόφασή σας προκηρύξατε εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών Σχολικών Εφορειών των Μειονοτικών Σχολειών Δυτικής Θράκης, παραγνωρίζοντας τους κινδύνους εξάπλωσης της πανδημίας , αναγκάζοντας τους γονείς να βγουν υποχρεωτικά από τις οικίες τους για την συγκέντρωση δικαιολογητικών , προς υποβολή αιτημάτων υποψηφιότητας στις εκλογές των σχολικών εφορειών . Επίσης, η ως άνω απόφασή σας αναρτήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων των ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, δηλαδή σε διάστημα που εκτός από τον διευθυντή και τον υποδιευθυντή, δεν προσερχόταν κανένας άλλος στο σχολείο και συνεπώς, οι ενδιαφερόμενοι δεν έλαβαν γνώση για να θέσουν τις υποψηφιότητες τους.

Επιπλέον, έγινε ρητή αναφορά, μάλιστα και εγγράφως, ότι «ακόμα και ένας γονέας να θέσει υποψηφιότητα για τη σχολική εφορία, στο σχολείο αυτό θα διεξαχθούν εκλογές», αγνοώντας την παρ. 1 του άρθ. 6 του Ν.694/1977. Φυσικά, γνωρίζετε πολύ καλά ότι, εάν δεν υποβάλλουν υποψηφιότητα τουλάχιστον 5 γονείς, στο σχολείο αυτό δεν διεξάγονται εκλογές, αλλά διορίζεται από εσάς η σχολική εφορεία. Δεν κατανοούμε γιατί αυτή η επιμονή για διορισμό. Στην τελική, πιέστηκαν οι υποψήφιοι αυτοί να δεχτούν τον διορισμό τους και να μην διεξαχθούν εκλογές στο σχολείο τους.

Στις 08/02/2021 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο γραφείο σας από επιτροπή, αποτελούμενη από τους Ιλχάν Αχμέτ, Βουλευτή Ροδόπης ΚΙΝ.ΑΛ., ΧουσεϊνΖεϊμπέκ, Βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, ΕρτζάνΑμέτ, Πρόεδρο του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων και Αχμέτ Καρά, μέλος της σχολικής εφορείας του Μειονοτικού Γυμνασίου Ξάνθης, και ζητήθηκε να ανακληθεί η με αριθμ. Πρωτ. Φ.8.2/6/11942/1-12-2020 απόφασή σας και να παραταθεί η θητεία των μελών των σχολικών εφορειών μέχρι της 31 Δεκεμβρίου 2021. Άλλως δε να διεξαχθούν οι εκλογές κατ’ εξαίρεση , λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του COVID -19. Μετά από μια εβδομάδα περίπου, με την δική σας πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη για το ίδιο θέμα, όπου μας προτείνατε την ηλεκτρονική ψηφοφορία ή τον διορισμό, το οποίο αίτημα δεν έγινε αποδεκτό εκ μέρος μας.

Φυσικά, σας είναι γνωστό ότι η θητεία των σχολικών εφοριών των Μειονοτικών Σχολειών έχει λήξει και για το λόγο αυτό δεν μπορούν να εισπράξουν χρήματα από τις τράπεζες και να κάνουν τις απαραίτητες συναλλαγές, ώστε να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα και τις ανάγκες των σχολείων (θέρμανση, ΔΕΗ κλπ) και με αυτόν τον τρόπο οδηγήσατε τις εφορίες σε αδιέξοδο αδιαφορώντας για την τύχη και την καθημερινότητα των μαθητών μας . Επιπλέον, δημιουργήσατε σύγχυση και αβεβαιότητα στα σχολεία, επειδή, διορίσατε σχολικές εφορίες σε μερικά σχολεία με δική σας αυθαίρετη πρωτοβουλία, με το πρόσχημα ότι δεν τέθηκαν τουλάχιστον πέντε υποψηφιότητες, ενώ οι περισσότεροι δεν είχαν λάβει καν γνώση για την προκήρυξη της εκλογικής διαδικασίας, αφού αναρτήθηκαν σε κλειστά σχολεία. Είστε θεσμικά υπεύθυνος αυτής της κατάστασης.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να τονίσουμε, ότι στις 9 Μαρτίου 2021 μπορούσαν να διεξαχθούν εκλογές, διότι δεν υπήρχαν κρούσματα στην Κομοτηνή και στη Ξάνθη και τα σχολεία ήταν ανοιχτά, αλλά τελικά αναβλήθηκαν. Δεν αναμένεται αλλαγή στις συνθήκες της πανδημίας στις 20 Απριλίου 2021 σε σύγκριση με τις προηγούμενες αναγγελθείσες ημερομηνίες διενέργειας εκλογών, αλλά αντιθέτως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης εμφανίζει άκρως ανησυχητικά στοιχεία.

Για τόν λόγο αυτό πρέπει άμεσα να ανακαλέσετε την με αριθ. πρωτ. Φ.8.2/6/11942/1-12-2020 απόφασή σας και να παρατείνετε την θητεία των μελών των σχολικών εφορειών μέχρι της 31 Δεκεμβρίου 2021, ώστε να ηρεμήσει και να κατασταλάξει η τεταμένη κατάσταση, τουλάχιστον μέχρι να μειωθούν τα κρούσματα και να προχωρήσει περισσότερο ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας.

Ως Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης είστε σε θέση και έχετε την αρμοδιότητα να δώσετε λύσεις και να εξασφαλίσετε την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Δεν είναι ηθικό και σωστό να ρίχνετε ευθύνες, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και βάζοντας στο στόχαστρο ανθρώπους που νοιάζονται για το καλό των παιδιών μας και το μέλλον των Μειονοτικών Σχολείων.
Η απειλή σας ότι θα μπορούσατε να αναβάλετε επ’ αορίστων τις εκλογές είναι άκαιρη , άτοπη και διοικητικά καταχρηστική . Αυτή η στάση σας δεν μας φοβίζει. Σε μια δημοκρατική χώρα κανείς δεν είναι νομικά στο απυρόβλητο.

Τα εκπαιδευτικά ζητήματα της Μειονότητας διέπονται από σχετικές διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης και από τα Μορφωτικά Πρωτόκολλα. Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθ. 28 του Συντάγματος, οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ, σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου.

Κ. διευθυντά, εμείς οι παρακάτω αναφερόμενοι , δηλώνουμε ρητά ότι δεν δεχόμαστε τον οποιονδήποτε διορισμό στις σχολικές εφορίες των Μειονοτικών Σχολείων.

Ζητάμε, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα, να διεξαχθούν κατ’εξαίρεση οι εκλογές για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ή να ανακληθεί η με αριθ. πρωτ. Φ.8.2/6/11942/1-12-2020 απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης περί κήρυξης εκλογικής διαδικασίας στα Μειονοτικά Σχολεία και να παραταθεί η θητεία των Σχολικών Εφοριών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Κομοτηνή, 06.04.2021

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir